Op deze pagina vind je een lijst van de meest gestelde vragen.
Kun je niet vinden wat je zoekt, neem dan contact met ons op of vraag om een terugbelverzoek!
Voor je vertrekt
Waar kan ik vrijwilligerswerk doen?
Wanneer kan ik vertrekken? Wanneer moet ik me aanmelden?
Wat maakt Projects Abroad verschillend van de andere vrijwilligerswerk organisaties?
Moet ik deelnamekosten betalen? Krijg ik een vergoeding?
Wat zit bij de kosten voor deelname inbegrepen?
Kan Projects Abroad helpen met het regelen van mijn vluchten?
Krijg ik hulp van Projects Abroad met het regelen van mijn visum?
Kan ik samen met een groep deelnemen?
Welke vaccinaties heb ik nodig?
Hoe oud moet ik zijn om te mogen deelnemen?
Moet ik Nederlands zijn om deel te mogen nemen?
Hoe worden vrijwilligers geselecteerd?
Wat ga ik leren tijdens mijn project?
Kan ik een fondsenwerving doen voor mijn project?
Kan ik in contact komen met een oud-vrijwilliger?
Tijdens het project
Welke begeleiding krijg ik in het buitenland?
Is het veilig in de bestemmingen?
Word ik vanaf het vliegveld opgehaald?
Kan ik ter plaatse mijn verblijfsduur aanpassen?
Is er de mogelijkheid om te reizen tijdens mijn verblijf?
Lopen vrouwelijke vrijwilligers tegen problemen op in het buitenland?
Welke projecten kan ik doen?
Bij Projects Abroad heb je de keuzen uit verschillendre projecten, waaronder vrijwilligerswerk en stages, tot interessante culturele uitwisselingen.
Elk project heeft zijn eigen project type met bepaalde kenmerken, data, duur en dagindelingen.
Wil je bijvoorbeeld onafhankelijk en flexibel reizen, dan kun je best opteren voor onze Flexibele projecten. We hebben ook Groepsreizen die op vaste data doorgaan en mensen van over de hele wereld samenbrengt om als groep vrijwilligerswerk te doen.
Wil je vrijwilligerswerk doen met mensen van jouw leeftijd? Voor tieners hebben we de Jongerenreizen. We hebben ook Jeugdreizen voor de 12 tot 15 jarigen. Ben je ouder dan 50 dan kun je opteren voor onze Volwassenreizen.
Maak je deel uit van een school of jeugdclub en wil je samen een waardevolle buitenlandse ervaring dan kun je opteren voor onze Groepsreizen op maat.
Welk type project je ook wilt doen, we hebben iets voor iedereen.
Hoelang duren de projecten?
We bieden projecten aan vanaf een week tot 12 maanden lang. Je kiest zelf hoe lang je mee wilt gaan.
Elk project heeft een eigen minimumduur. De makkelijkste manier om te weten wat de minimale duur is per project, kun je vinden op onze prijzen pagina.
De meeste vrijwilligers doen een project voor 2 tot 12 weken. Je kunt de prijzen hiervoor vinden op onze website. Wil je langer meegaan dan 12 weken, dan kun je zoveel 'extra weken' toevoegen als je wilt.
In sommige landen kun je tot 6 maanden vrijwilligerswerk doen door de visum restricties.
Kan ik projecten combineren?
Ja, je kunt verschillende projecten en/of bestemmingen combineren tijdens jouw reis. Lees meer op de pagina over Combinaties.
Wanneer kan ik vertrekken? Wanneer moet ik me aanmelden?
Onze Flexibele projecten lopen bijna allemaal het gehele jaar door en je kunt zelf je startdatum en verblijfsduur bepalen. Voor Groepsreizen gelden wel vaste vertrekdata.
We aanvaarden dagelijks inschrijfformulieren en er is geen vaste deadline voor jouw aanvraag. We raden wel aan om het zo vroeg mogelijk te doen zodat je tijd hebt om jouw project en data te kiezen. De reden hiervoor is:
- Sommige projecten en bestemmingen vereisen project en visum aanvragen 3 maanden voor aankomst. Dit is inclusiefi de tijd die je nodig hebt om jouw reis voor te bereiden. Andere landen kunnen je aanvraag verwerken binnen 2 en 3 weken.
- Door je vroeger aan te melden heb je meer tijd om fondsen te werven en advies te vragen over de voorbereidingen van jouw reis.
Besluit je last-minute om mee te gaan, neem dan contact op zodat we kunnen bekijken hoe snel we de voorbereidingen kunnen regelen.
Wat maakt Projects Abroad verschillend van de andere vrijwilligerswerk organisaties?
Het is ons doel om de gemeenschappen ecosystemen waar we werken te ondersteunen. Onze projecten zijn ethisch verantwoord, worden goed ondersteund en maken deel uit van een betere toekomst. Hier zijn enkele kenmerken die onze vrijwilligersprojecten zo unieken maken:
- Voltijdse ondersteuning van lokale medewerkers
Veiligheid is alles voor ons en dat al meer dan 30 jaar. Iedereen met wie we samenwerken is grondig doorgelicht en opgeleid. Onze teams in binnen- en buitenland bieden een ondersteuningsnetwerk van wereldklasse om u te helpen groeien.
- Een zorgeloze aanpak
We zorgen voor de volledige voorbereiding van jouw project, zodat je hier niet hoeft over na te denken. We regelen luchthaven transport, accommodatie, maaltijden en nog veel meer. Dit is allemaal inbegrepen bij de deelnamekosten.
- Je gaat een echte impact maken
Deze projecten zijn geen vakanties en we willen ook niet dat jouw kostbare tijd op het project verloren gaat. Daarom investeren we sterk in planning, meetinstrumenten en trainingmiddelen. Dit betekent dat je gaat bijdragen aan een waardevol en duurzaam project, welk project je ook gaat kiezen.
Moet ik deelnamekosten betalen? Krijg ik een vergoeding?
Bekijk onze Prijzen pagina voor de deelnamekosten van al onze projecten. Deze pagina geeft ook een overzicht van wat is inbegrepen bij de deelnamekosten.
Er is geen sprake van een vergoeding, maar je gaat een waardevolle werkervaring opdoen en vaardigheden ontwikkelen die je nog niet had ontdekt. We ontvangen geen fondsen van de overheid of door externe donaties. Onze partnerorganisaties zijn afhankelijk van het aantal vrijwilligers die deelnemen.
We bieden een unieke werkervaring en we verwachten niet dat de organisaties en individuen in de ontwikkelingslanden je gaan betalen.
We leggen graag uit waarom we deelnamekosten vragen en hoe jouw bijdrage wordt besteed.
Wat zit bij de kosten voor deelname inbegrepen?
Bij de deelnamekosten zit inbegrepen:
- Accommodatie
- Maaltijden (drie maaltijden per dag)
- Transfer van en naar de luchthaven
- Introductie en rondleiding na aankomst in de bestemming
- Vervoer van en naar je project
- Een aangewezen supervisor op je projectlocatie 24/7
- Assistentie bij een noodgeval via ons internationale noodnummer
- Projectmaterialen en toegang tot onze eigen databases en resources
- Workshops en training van ons ervaren lokale personeel
- Organisatie van sociale activiteiten voor alle vrijwilligers
- Toegang tot ons lokale kantoor met beschikbaar internet
- Een deelnamecertificaat
- Toegang tot ons alumni netwerk en speciale kortingen
- Instructies en benodigde documenten voor de visumaanvraag
- Hulp bij fondsenwerving, waaronder een persoonlijke fondsenwervingspagina
- Pre-departure preparation by your own specialist Volunteer Advisor
- Jouw persoonlijke MyProjectsAbroad website met alle benodigde informatie over je bestemming, project en accommodatie
- Een online culturele voorbereidingstraining
- Toegang tot onze besloten social media groepen, om in contact te komen met andere vrijwilligers en informatie uit te wisselen.
- Ondersteuning met het registreren van stage documenten, indien nodig
Niet inbegrepen bij de deelnamekosten:
- Vluchten
- Visumkosten (indien nodig)
- Reisverzekering
Deze deelnamekosten zijn belangrijk omdat ze het mogelijk maken om een goede service en ondersteuning te bieden tijdens het project. Daarom betaal je deelnamekosten voor jouw project.
Kan Projects Abroad helpen met het regelen van mijn vluchten?
Hoewel we uw vluchten niet voor u kunnen boeken, staan onze projectexperts klaar om advies en ondersteuning te bieden om het proces eenvoudiger te maken.
Wij zorgen ervoor dat u de beste retourvluchten boekt en wijzen u op de veiligste, handigste en kosteneffectieve vluchtopties, zelfs voor complexe reisplannen. Lees meer over het boeken van uw vluchten.
Krijg ik hulp van Projects Abroad met het regelen van mijn visum?
Ja. Onze ervaren visa team helpt met het regelen van jouw visum, net zoals de duizenden vrijwilligers die je voorgingen. Onze staff heeft een brede kennis van de verschillende landen waar we projecten hebben en weten de beste manier om de relevante zaken te regelen voor je vertrekt.
Kan ik samen met een groep deelnemen?
We voorzien graag groepen op onze projecten in het buitenland.
Als je met een kleine groep reist, kun je dit doorgeven in het inschrijfformulier dat je met vrienden reist. Onze staff zorgt ervoor dat je met elkaar samenwerkt of vlakbij elkaar verblijft. In vele gevallen is het ook mogelijk om elk een ander project te doen, op dezelfde locatie en binnen dezelfde accommodatie.
Ben je een grotere groep vrienden, dan helpen we graag met een Groepsreis op maat.
Welke vaccinaties heb ik nodig?
Welke vaccinaties jij nodig hebt is afhankelijk van jouw bestemming, het soort project en de duur van je verblijf. Wij raden je aan om contact op te nemen met de GGD of het tropeninstituut (voor België) voor een op maat gemaakt advies.
Hoe oud moet ik zijn om te mogen deelnemen?
De minimale leeftijd om zelfstandig deel te nemen aan onze Flexibele projecten is 16 jaar. Er is geen maximale leeftijd verbonden aan de projecten. De projecten lopen het hele jaar door en je kunt deelnemen vanaf een week op de meeste projecten. Veel van onze vrijwilligers zijn tussen 18 en 25 jaar oud, maar de deelnemers zijn steeds vaker een loopbaanonderbreking nemen of met pensioen zijn. Hierdoor is er een mooie mix aan vrijwilligers op al onze bestemmingen.
We organiseren ook projecten tijdens de zomer en winterperiode voor vrijwilligers die met leeftijdsgenoten willen samenwerken. Dit zijn onze Jongerenreizen voor jongeren van 15 tot 18 jaar. We hebben ook Volwassenreizen voor vrijwilligesr ouder dan 50 jaar
Wat zijn de vereisten?
Er zijn geen vereisten voor het grootste deel van onze projecten. Je moet enkel een goede kennis hebben van de Engelse taal. Wil je deelnemen aan Lesgeef project dan hoef je niet te beschikken over een TEFL of Lesgeef kwalificatie (Al zijn deze welkom als je hier wel over zou beschikken).
Onze professionele staff helpt je graag verder bij de start van jouw project. Ze zorgen ervoor dat je precies weet wat te doen en hoe alles in zijn werking gaat. Heb je vragen of hulp nodig, dan kun je ze altijd bereiken.
We houden een database bij op al onze Kinderopvang en Lesgeef projecten. In deze databases vind je honderden ideeen die kunnen toegepast worden in de klas. Je kunt gebruik maken van de beschikbare documenten met spelletjes, liedjes en oefeningen voor de kinderen.
Lees meer over onze beschikbare projecten.
Moet ik Nederlands zijn om deel te mogen nemen?
Nee, je hoeft niet de Nederlandse nationaliteit te hebben om deel te mogen nemen. Projects Abroad verwelkomt vrijwilligers met iedere nationaliteit. De organisatie heeft een internationaal karakter en inmiddels hebben vrijwilligers met meer dan 30 verschillende nationaliteiten deelgenomen.
Je kunt onze internationale websites bezoeken voor meer informatie.
Hoe worden vrijwilligers geselecteerd?
Als je het inschrijfformulier invult, vragen we de naam en het adres van een doorverwijzing. Dit kan iemand zijn die je goed kent, zoals een school leraar of werkgever. We nemen contact op met hen en vragen om een referentie. Dit is om te verzekeren dat je op het project past. Op uitzonderlijke momenten nodigen we potentiele vrijwilligers uit voor een informeel interview om zeker te zijn dat ze een geschikte kandidaat zijn
Daarnaast moeten alle vrijwilligers ouder dan 18 jaar (behalve degenen die deelnemen aan een Discovery Tour) een criminele antecedentenonderzoek overleggen als onderdeel van het aanmeldingsproces. We nemen hiervoor contact met je op zodra je het inschrijfformulier hebt ingevuld.
Wat ga ik leren tijdens mijn project?
Deze projecten zijn de geschikte mogelijkheid om reizen te combineren met waardevol werk. Je doet ervaring op en verbetert jouw vaardigheden zoals werken in teamgebeuren, presentatievaardigheden en communicatieve vaardigheden. Deze vaardigheden zijn waardevol voor jouw CV. Bovenal is het de mogelijkheid om inzicht te krijgen in een volledig andere cultuur en manier van leven.
Kan ik een fondsenwerving doen voor mijn project?
Ja. Veel van onze vrijwilligers kiezen voor fondsenwerving, maar je bent niet verplicht om dit te doen. Om je op weg te helpen met fondsenwerving hebben we hard nagedacht over de verschillende manieren waarop jij de deelnamekosten bij elkaar kunt krijgen.
Kan ik in contact komen met een oud-vrijwilliger?
Ja. Lees de verschillende ervaringsverhalen op onze website. Je kunt ook in contact komen met een oud-vrijwilliger. Neem contact op met ons om door te geven welk project en bestemming je het meest aanspreekt. Vervolgens sturen we je de contactgegevens door van een oud-vrijwilliger die jouw gekozen project heeft gedaan.
Wat als ik nog meer vragen heb?
Als je een vraag hebt of de mogelijkheden meer uitvoerig met ons wilt bespreken neem dan contact op via ons contactformulier of bel naar +31(0)49-7799909 / +32(0)57-798000. Je kunt ook een terugbelverzoek aanvragen of deelnemen aan een infodag.
Wat is de volgende stap?
De volgende stap is door contact op te nemen met ons voor meer informatie.
Heb je al kunnen besluiten welk project je wilt doen, dan kun je het inschrijvingsformulier invullen.
Welke begeleiding krijg ik in het buitenland?
Op elke bestemming heeft Projects Abroad een lokaal team medewerkers in dienst. Ze werken voltijds op het project en beheersen de Engelse taal.
Zij staan voor je klaar vanaf het moment dat jij aankomt op het vliegveld in jouw eindbestemming. Ze geven jou een uitgebreide introductie met rondleiding en ze stellen je voor op je project en bij je gastgezin. Je kunt meer informatie terugvinden op onze Veiligheid en begeleidingspagina.
Gedurende jouw tijd met ons in het buitenland checken ze regelmatig hoe het met je gaat en kun je ten alle tijden bij hen terecht met vragen of problemen.
Is het veilig in de bestemmingen?
Voor wij ons ergens vestigen controleren we of het veilig en politiek stabiel is. Is dit niet het geval dan vestigen wij ons er niet.
Ook houden we de adviezen van de rijksoverheid goed in de gaten. Tot slot bieden we natuurlijk een goed vangnet door de lokale teams van eigen medewerkers in elke bestemming.
Word ik vanaf het vliegveld opgehaald?
Ja, je wordt in jouw bestemming opgehaald vanaf het vliegveld, busstation of treinstation door onze lokale collega's.
Wanneer je aankomt en je naar de inkomhal begeeft, ga je onze Projects Abroad staff opmerken. Ze houden een Projects Abroad naambordje in de lucht zodat je ze makkelijk kunt spotten. Alle luchthaventransfers van en naar de luchthaven worden door ons geregeld en zijn inbegrepen bij de projectprijs.
Lees meer over onze veiligheid en begeleiding of lees meer over onze aankomst procedures voor jouw specifieke bestemming.
Wat als ik ziek word?
Mocht je je niet lekker voelen, laat dit dan altijd aan onze lokale collega's weten, zij weten waar je de beste medische zorg kunt krijgen. Je gaat hierover informatie krijgen tijdens jouw introductie na aankomst en je kunt onze lokale staff ook 24/7 bereiken per telefoon als je ziek zou worden.
De lokale Projects Abroad staff is de directe contactpersoon met jouw familie en alle medische professionals.
Kan ik ter plaatse mijn verblijfsduur aanpassen?
Ja. Maar hou rekening met de visum vereisten en vlucht beperkingen. Als je beschikt over een vliegticket met een veranderlijke datum, dan heb je de flexibiliteit om zelf te kiezen wanneer je terugvliegt.
Wil je jouw project verlengen, praat dan met onze staff op locatie. Elke week die je extra gaat doen op een project wordt aangerekend aan de binnenlandse verlengingsprijs.
Is er de mogelijkheid om te reizen tijdens mijn verblijf?
Als je deelneemt aan een Flexibel project kun je het weekend zelf inplannen. Je kunt uitstappen plannen naar eigen keuze. Per twaalf weken vrijwilligerswerk krijg je 2 weken vrij.
Je kunt ook reizen nadat jouw project is afgelopen. Veel vrijwilligers vormen kleine groepen met elkaar en kiezen samen een bestemming in de bergen, aan de kust, in de jungle of de grootsteden!
Onze Groepsreizen en alle leeftijdgerelateerd projecten hebben een vaste dagindeling. Dit betekent dat het weekend en de sociale activiteiten op voorhand bepaald zijn. Hier hoef je niets in te plannen en de lokale staff regelt alles voor jou.
Waar verblijf ik en met wie?
Jouw accommodatie is afhankelijk van het land waar je vrijwilligerswerk gaat doen. De meeste vrijwilligers verblijven bij lokale gastgezinnen. Ze geven je inzicht op de lokale cultuur en helpen je met het leren van een nieuwe taal. Door bij een gastgezin te verblijven, heb je automatisch ook extra ondersteuning.
Op sommige bestemmingen waaronder Cambodja, China en Vietnam, ga je de accommodatie delen. Vrijwilligers op Natuurbescherming projecten delen accommodatie vlakbij het strand of in houten bungalows in het woud.
Verwacht geen westerse luxe tijdens jouw verblijf, de accommodatie is volgens de standaard van de lokale bevolking. We kunnen niet garanderen dat alle verzoeken kunnen beantwoord worden maar je kunt jouw voorkeuren doorgeven omtrent accommodatie en het gebied waar je graag wilt verblijven.
Lopen vrouwelijke vrijwilligers tegen problemen op in het buitenland?
Vrijwilligerswerk met Projects Abroad doe je niet alleen. Je gaat hoogstwaarschijnlijk samenwerken met andere vrijwilligers van over de hele wereld. Onze lokale staff organiseert regelmatig evenementen om zeker te zijn dat vrijwilligers elkaar kunnen ontmoeten. Je krijgt ook ondersteuning van onze lokale medewerkers op elk moment dat je het nodig zou hebben.
Vrouwelijke vrijwilligers hebben vrijwel nooit problemen in het buitenland. Uiteraard is het belangrijk rekening te houden met culturele verschillen tussen mannen en vrouwen en de kledingvoorschriften in jouw bestemming. Ook is het belangrijk het advies van onze lokale collega's hieromtrent op te volgen. Zolang je hier bewust mee omgaat is de kans op een negatieve ervaring heel klein.