Duiken voor natuurbescherming


En toen stond ik ineens voor de keuze: afgestudeerd en je wil naar het buitenland. Het buitenland is heel groot en er zijn oneindig veel opties. Ik wilde een periode van drie maanden weg, maar ik wilde niet alleen maar reizen. In Nederland had ik al vrijwilligerswerk gedaan en dit is altijd goed bevallen, dus waarom niet in het buitenland? Zelfs dan blijven er nog heel veel verschillende opties over. Via internet ben ik Projects Abroad op het spoor gekomen. Op veel verschillende sites werden zij aangeraden en ze hadden interessante projecten. Dus na de hele site gelezen te hebben had ik mijn keus gemaakt: Marine Conservation in Thailand. Alles was snel geregeld en anderhalve maand later vertrok ik naar Thailand.


Daar aangekomen werd ik goed ontvangen en was mijn avontuur begonnen. Natuurlijk moest ik de eerste paar dagen een beetje wennen. Je bent in een onbekende omgeving waar je (nog) niemand kent, maar ook de warmte was wennen. De staf en mede-vrijwilligers waren super vriendelijk en namen me overal mee naar toe. Binnen een week zat ik helemaal op mijn plek, de andere vrijwilligers waren mijn nieuwe beste vrienden en ik genoot van de zon. Vanaf dat moment is het één grote sneltrein geweest.


Het project richtte zich op de natuur in en rondom de zee. Drie dagen per week ging we duiken. Tijdens de duiken hadden we twee verschillende werkzaamheden: salvage of survey. Salvage was het opruimen van visnetten en afval onder water en survey het observeren van het koraal en (vis)leven bij een rif. De andere twee dagen waren ingedeeld met werken in de mangroves of beach cleanups. De mangroves zijn de beboste kustgebieden waar oude garnalen kwekerijen grond braak laten liggen. Dit is slecht voor de natuur en het leven van dieren, vissen, insecten, etc. Ik heb nieuwe bomen geplant en eerder geplante bomen gecheckt en de aanwezige levensvormen onderzocht. De beach cleanups spreken voor zich, maar vergeet niet hoeveel rommel de Thai op de mooie stranden achterlaat!! Maar ook het menselijke bewustzijn hebben we benadrukt. We hebben met Thaise kinderen een beach cleanup gedaan, we hebben voorlichting gegeven bij schoolactiviteiten en we hebben van de regering zeepaardjes gekregen om deze vrij te laten onder water.


Ik geef toe dat het keihard werken was. In drie dagen hebben we bijvoorbeeld 300 kilo visnet van een rif verwijderd. Het is een enorm mooie ervaring om gelijk resultaat van je werk te zien: de vispopulatie nam explosief toe. De laatste dag was werken onder water bijna onmogelijk omdat er zoveel vissen waren! Bij een beach cleanup haalden we makkelijk 400 kilo afval weg. Maar ook bij het aanplanten van een mangrove hebben we op één dag honderden bomen gepland! Eigenlijk was het helemaal geen werk, want wie wil niet met een leuke groep, goede sfeer, veel lol en bijzondere gebeurtenissen werken aan de verbetering van de natuur.


Natuurlijk is er meer dan genoeg vrije tijd om leuke activiteiten te ondernemen, lekker op het strand bij te komen, uit te gaan, de omgeving te verkennen, of zelfs een tripje naar een andere locatie. Zo heb ik een week 'vakantie' genomen en ben ik naar Angkor Wat in Cambodja gegaan en hebben we met alle vrijwilligers gefigureerd in een Franse film die in Thailand werd opgenomen. Maar ook op een 'door de weekse' avond grepen we elke mogelijkheid voor een feestje aan. Zo lang je de volgende dag maar weer fris en fruitig aan de slag kan.


Het is een cliché, maar die drie maanden zal ik nooit vergeten. Ik heb vrienden over de hele wereld gemaakt, ik heb geweldige en hele bijzondere dingen meegemaakt, ik heb echt kunnen bijdragen aan de natuur en hopelijk ook aan het bewustzijn van de Thai en ik heb vooral heel veel mooie herinneringen. Mocht ik nog een keer de mogelijkheid hebben om een periode naar het buitenland te gaan, dan hoef ik er geen seconde meer over na te denken. En dan ook zeker met Projects Abroad. Het is een goede organisatie met solide projecten. Het is goed geregeld, ze denken met je mee, ze luisteren naar je en ze zijn heel goed in je welkom voelen. Ik ben ze dankbaar voor de herinneringen die ik voor de rest van mijn leven meedraag. Khapkhoenkaa!

Natuurproject in Thailand door Gaby S

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Onze partners